O nama

Islamski kulturni centar “Bošnjak” osnovan je davne 2004. godine.

Džemat Bošnjak osnovan je u novembru, 2004. godine. Naš cilj jeste održavanje bosanske zajednice i islamskog učenja i vjerovanja na ovim prosorima. Zbog toga, od samog početka, džemat je bio ambijent za porodice, sklapanje prijateljstva i pružanje raznih vidova podrške. Takođe je mjesto veličanje našeg Gospodara i obavljanja svih vjerskih aktivnosti, kao i zajednička obilježavanja mubarek dana i noći.

Naša stara prostorija

2005. godine, u naš džemat, stigao je, od tada, naš stalni imam, hz. Nermin ef. Spahić. On je 2008. godine organizovao Školu Kur’ana i hifza. Pored ove sekcije, u našem džematu od njegovog osnivanja djeluje i horska sekcija. Naravno, tu je i mekteb za najmlađe kao i one starije.

2009. godine, u našem džematu, desio veliki korak naprijed. Kupljeno je 120 dunuma zemlje, koje predstavlja temelj daljeg širenja džemata Bošnjak.

Na ovom zemljištu je formirano prvo muslimaknsko mezarje u Des Moines-u, 2011. godine. Od tada ono služi svim muslimanima na prostoru Des Moines-a i široj okolini. U sklopu sa mezarjem, 2014. godine je izvršena izgranja gasulhane površine preko 370 kvadratnih metara. Takođe je džemat obezbijedio i uvoz autohtonih nišana sa prostora Bosne i Hercegovine, po povoljnoj cijeni kako za članove naše zajednice, tako i za ostale muslimane na ovim prostorima. Osim prostorije gasulhane, izgrađeni su svi prateći objekti u koje spadaju: prostor mesdžida, divanhana, garaža, abdesthana i toalet.

Naša sljedeća velika odluka desila se 2015. godine kada je pokrenut projekat izgradnje prve džamije u
Des Moines-u. Ukupna vrijednost projekta je oko $3.000.000. Osim džamije, planirana je i izgradnja igrališta za djecu, fudbalskog terena i Aleja šehida, u kojoj će biti ukomponovan i cvijet Srebenice kao simbol genocida koji se desio 1995. godine.

Trenutno, ovaj džemat vodi i organizuje džematski odbor u kojem su:
Hz. Nermin Spahić (efendija)
Elvedin Sivac (predsjednik)
Redzep Malić (potpredsjednik)
Ernad Muratović (sekretar)
Amir Malić (blagajnik)
Jusmir Muratović (član)
Alem Kozić (član)
Moren Blažević (član)
Emin Keserović (član)
Musmer Malić (član)
Mihret Jukić (predsjednik mezarluka)

Naša namjera je da nastavimo ovdje održavati i njegovati ljepote i vrijednosti bosanske tradicije i islamskog učenja. Time činimo američku kulturu bogatijom i raznovrsnijom. Pozivamo vas da nam se pridružite i učestvujete u ovom poduhvatu.